ما انسانها برای هرچه زیباترشدن زندگی و محیط اطرافمان هر روز دست به اکتشافات و اختراعات گوناگونی می زنیم تا از زندگی بیشتر و بهتر لذت ببریم و همین گرایش به زیبایی ، در گذشته های دور ، باعث پیدایش و اختراع کاغذ دیواری شده است با ما همراه باشید تا از چگونگی پیدایش کاغذ دیواری مطلع شوید .
آغاز داستان کاغذ دیواری به چین باستان بازمیگردد. چراکه اساسا چینیها مخترع کاغذ بوده و در ضمن چینیها ۲۰۰ سال پیش از میلاد با کاغذ برنج دیوارهای خود را تزیین میکردند.
ظاهرا کاغذ را مرد چینی به نام ( تسان لون ) در حدود 105 م اختراع کرد و در چنین مراحلی تکامل خود را پیمود . کاغذ چینی مخلوطی از پوست درخت و کنف بود. کاغذ سازی در حدود 610 م به ژاپن و در 751 م به سمرقند راه یافت . در اواسط قرن دوم هجری کاغذ از سمر قند به دیگر بلاد اسلامی رسید. گویند( فضل ابن یحیی برمکی ) نخستین کسی بوده است که در بغداد کارخانه کاغذ سازی دایر کرد. در قرن 4 هـ ق کاغذ سازی در بغداد رواج تام داشت.
(ابن الندیم ) از شش نوع کاغذی که در عهد او معروف بوده نام می برد، و می گوید کتاب را از کاغذ خراسانی می ساختند. از مشهور ترین شهر های ایران که در کاغذ سازی شهرت داشته (خونا) یا (خونج ) بوده که در زمان (یاقئت) به کاغذ کنان معروف بوده است . کاغذ در حدود 900 م توسط مسلمانان به مصر و در حدود 1150 م توسط مورها به شاطلبه در اسپانیا رسید. یا به عبارت دیگر :
راز دانش کاغذسازی احتمالا در قرن 7یا۸ میلادی توسط یک زندانی چینی برای اعراب آشکار شده بدلیل سلطه آنان بر اروپا به آنجا منتقل گردید. پس از آن بسیاری هنرمندان نقاش، منازل اروپائیان متمول را با کاغذهای بزرگ نقاشی شده زینت می بخشیدند. که سر منشاظهور کاغذ دیواری های فعلی گردید، اما با پیدایش صنعت چاپ کاغذ دیواری واقعی متولد شد.
چرا که با نقش بستن طرح های دلخواه وهمچنین استفاده از رنگهای متنوع که در صنعت چاپ میسر بود ، امکان مناسبی برای پیدایش پوشش جدید برای دیوار فراهم گرید که رفته رفته نه تنها برای قسمتی خاص از دیوار بلکه بعدها چنانچه میخوانید برای استفاده وبه اصطلاح پوشاندن تمامی سطح دیواربه کار گرفته شدو تا به امروز نیز کاغذ دیواری نقش بسزایی در دکوراسیون داخلی ایفا کرده است .
در دوران رنسانس، کاغذ دیواری ( با استفاده از تکنیک چاپ کلیشه چوبی) در میان اشراف اروپا محبوبیت یافت. طبقه اشراف از زمان قرون وسطی، عادت به نصب فرشینههای تزئینی بر دیوارهای منازل خود داشتند که درعین رنگ دادن به اتاق ، به عنوان لایهای عایق میان دیواره های سنگی و فضای داخلی عمل کرده گرمای درون اتاق را نیزحفظ مینمود.وبا توجه به دیواره های عموما سنگی تنها راه پوشش برای دیوارها نیز همین پوده …..
اما این فرشینهها بسیار گرانقیمت بوده از اینرو تنها ثروتمندان توانایی نصب و استفاده از آنها را داشتند و طبقه متوسط به دلیل قیمت گزاف و یا جنگها که تجارت بینالمللی را مختل مینمود، قادر به خرید این فرشینهها نبوده لذا برای روح دادن به اتاقهایشان به کاغذ دیواری روی آوردند.
طرحهای کاغذ دیواریهای اولیه مشابه تصاویر فرشینهها بوده واز آنها الگو برداری شده بودند وبعضا ورقه بزرگ کاغذی همانند فرشینهها به صورت آزاد بر روی دیوارآویزان شده، گاهی نیز نصب با چسب همچون سیستم امروزی آن انجام می شد که به همین دلیل کاغذ دیواری یا wallpaper نام گذاری شد (کاغذی که مخصوص دیوار است) .در آن زمان برخی تصاویر بصورت قاب شده به صورت تابلو به دیوار آویزان شده بعضی هم همانند پوستر های امروزی در ابعاد بسیار بزرگ و در چند قطعه پازل مانند، برای چسباندن به دیوار تولید می گردید.هنرمندان سرشناسی چون “آلبرشت دورر” در هر دوی این زمینه ها فعالیت میکردند.بزرگترین تصویر چاپی که به سفارش مکسیمیلیان اول امپراطور روم مقدس در سال ۱۵۱۵ چاپ و تکمیل شد “طاق نصرت” نام داشت. این کاغذ دیواری با ابعاد عظیم 57/3 * 95/2 مترمتشکل از ۱۹۲ ورق کاغذ بوده در چاپ دوره اول آن ۷۰۰ نسخه از آن کپی شده پس از رنگ آمیزی دستی، در قصرها و سالنهای اجتماعات شهرها آویخته شد.امروزه از الگوهای تکرار شونده کاغذ دیواریهای اولیه نمونه های اندکی به جا ماندهاست، اما تعداد زیادی از کلیشههای اصلی که نمایانگر الگوهای تزئینی آن زمان میباشند هنوز هم در دسترس است.قدیمی ترین نمونه به جا مانده از کاغذ دیواری به سال ۱۵۰۹ در لندن به چاپ رسیده بود.
دوران تکفیر هنری هشتم پادشاه بریتانیا از سوی کلیسای کاتولیک وقطع روابط سایر کشورها با انگلستان و در نتیجه جلوگیری از صدور فرشینه به آن کشور، باعث رواج کاغذ دیواری شد، چراکه انگلستان خود در تولید فرشینه مهارتی نداشته اشراف و نجیب زادگان بالاجبار به کاغذ دیواری روی آوردند.
در دوران حکومت الیور کرامول تولید کاغذ دیواری از سوی دولت مذهبی عملی بیهوده به شمار آمد و متوقف شد اما با بازگشت چارلز دوم دوباره متمولین متقاضی کاغذ دیواری شدند.
تحمیل فرهنگ کسالت بار بر مردم توسط حکومت کرامول ، باعث شد که مردم پس از مرگ وی به خرید وسایل خانگی رفاهی که در دوران وی ممنوع شده بود، روی آوردند.
در اواسط قرن هجده بریتانیا به اولین تولید کننده و صادر کننده کاغذ دیواری در اروپا تبدیل شده بود.
تولیدکنندگان انگلیسی در اوایل قرن نوزدهم موفق به تولید انبوه کاغذ دیواری بواسطه توسعه صنعت چاپ با نیروی بخار شده که کاهش قیمت و در نتیجه افزایش قدرت خرید باعث رواج بیشتر آن درمیان طبقه متوسط گردید. چراکه کاغذ دیواری وسیله ای ارزان و موثر بود که به اتاقهای تاریک و تنگ طبقه کارگر روح بخشیده از محبوبیت ویژهای در میان این قشر برخوردار شده در آغاز قرن بیستم کاغذ دیواری در منازل دنیای غرب نقشی کلیدی یافته این محصول در دوران حکومت ناصرالدین شاه قاجارکه علاقهای خاص به شیوههای معماری و هنر اورپا داشت به ایران وارد شده در نوسازی کاخ گلستان، دیوارهای آن کاخ توسط کاغذ دیواریهای وارداتی تزیین یافت و اینچنین بود که پس از آن دیوارهای منازل ایران نیز با روشی نوین زینت یافتند.