گاهی ترکیب رنگ ها در دکوراسیون می تواند تلاش شما برای بزرگ تر و یا کوچکتر نشان دادن فضا و یا گرمی محیطی که قصد تغییر در آن را دارید را به راحتی به خواسته شما تبدیل کند، در این مقاله با ما همراه باشید تا با شناسایی چرخه رنگ ها این کار برای شما جذاب تر باشد.
آموختن چرخه رنگ در مبانی نظریه رنگ ها
این ساده ترین چرخه رنگ است که شما را در انتخاب رنگ ها راهنمایی میکند. احتمالا آن را در کتاب های مدرسه دیده باشید اما در این جا مرور سریعی بر چیزهایی که شاید فراموش کرده باشید داریم.
قرمز، آبی و زرد رنگهای اصلی هستند. زمانی که شما قرمز و زرد را ترکیب کنید به رنگ نارنجی میرسید و با ترکیب آبی و زرد به سبز و با ترکیب قرمز و آبی به رنگ بنفش میرسید. از این رو نارنجی، سبز، بنفش رنگ های ثانویه نامیده میشوند. رنگ های دسته سوم نظیر قرمز مایل به قهوهای و بنفش-آبی با ترکیب یک رنگ اصلی و رنگ ثانویه ساخته میشوند.
حالت روشن یک رنگ زمانی به دست میآید که با رنگ سفید مخلوط شود. سایه یا شید یک رنگ نیز زمانی که آن را با رنگ سیاه مخلوط کنید به دست میآید. اما به طور کلی نیاز نیست که در مورد طرح های رنگی اولیه نگران سایه روشنها باشید.
با توجه به تئوری رنگ، در ترکیبهای رنگی هماهنگ از دو رنگ روبروی یکدیگر بر روی چرخه رنگ، هر سه رنگ که فاصله یکسانی از همدیگر روی چرخه رنگ دارند و تشکیل یک مثلث میدهند یا هر چهار رنگی که یک مستطیل(در واقع دو جفت رنگ مخالف یکدیگر) را تشکیل میدهند استفاده میشود.
ترکیب رنگی هماهنگ یا جفت هم طرح های رنگی نیز نامیده میشوند گاهی اوقات اصطلاح «رنگ های هارمونی» نیز برای آن ها استفاده می شود. طرح های رنگی بدون در نظر گرفتن زاویه چرخش هارمونی و هماهنگ باقی میمانند.
در چرخه رنگ، تفکیک بندی دیگری نیز وجود دارد که لازم است آن را بدانید تا طرح های رنگی را بهتر متوجه شوید: رنگ های گرم و سرد. هر کدام کاربرد خاص خودشان را برای القای احساسات دارند.
رنگ های گرم انرژی و نشاط را به نمایش میگذارند که برای فضاهای شخصی بهترین رنگ است، درحالی که رنگ های سرد انتقال دهنده حس آرامش و صلح هستند و برای استفاده در فضای اداره بهتر است. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید خود چرخه رنگ را میتوان به راحتی طوری تقسیم کرد که مشخص شود کدام رنگ ها سرد و کدام رنگ ها گرم هستند.
آموزش اصول اولیه طرح های رنگ
براساس چرخه رنگ، چند قاعده اساسی در مورد جفت کردن رنگ ها وجود دارد و آن ها در واقع بسیار ساده هستند.
رنگ های مکمل در مبانی نظریه رنگ ها
هر دو رنگی هستند که روی چرخه رنگ روبروی هم قرار گرفته اند. برای مثال رنگ های آبی و نارنجی یا قرمز و زرد.
این ها کنتراست و تقابل زیادی ایجاد میکنند بنابراین از آن ها زمانی استفاده کنید که میخواهید چیزی را به شکل برجسته به نمایش درآورید. در حالت ایده آل، از یکی از رنگهای مکمل به عنوان پس زمینه و از رنگ دیگر به عنوان ضمیمه استفاده کنید.
به علاوه، میتوانید از سایه روشن ها(تینت و شید رنگ) نیز در این جا استفاده کنید برای مثال رنگ ملایم و روشن تر آبی در برابر رنگ تیره تر نارنجی.
تقسیم رنگ های مکمل با استفاده از سه رنگ
در این طرح رنگی یک رنگ را انتخاب کنید و آن را با دو رنگ مجاور به رنگ مکمل خودش هماهنگ کنید. برای مثال، آبی، زرد-نارنجی و قرمز-نارنجی.
این طرح رنگی برای مبتدیان ایده ال هستند چرا که به ندرت احتمال دارد که شلوغ و درهم برهم شود. دلیلش این است که شما رنگهای متضادی را انتخاب کرده اید اما آن ها به اندازه رنگهای مکمل خیره کننده نیستند.
سه رنگ مشابه
رنگ های مشابه هر سه رنگی کنار همدیگر روی چرخه رنگ هستند. برای مثال نارنجی، زرد-نارنجی و زرد.
برای جلوگیری از ایجاد دکوراسیون شلوغ و نامتناسب هنگام استفاده از رنگ های مشابه، بهتر است حالت معمولی رنگ ها استفاده نکنید و به جای آن روی حالت روشن رنگ های مشابه تمرکز کنید.
نکته دیگر این است که از ترکیب رنگ های گرم و سرد در این طرح رنگی خودداری کنید.
رنگ های سه گانه
رنگ های سه گانه رنگهایی هستند که چرخه رنگ را به سه قسمت مساوی تقسیم میکنند. برای مثال رنگ های قرمز، زرد و آبی.
طرح رنگی سه گانه نیز کنتراست بالایی دارد، اما متعادل تر از رنگهای مکمل هم است. ترفند این طرح رنگی این است که بگذارید یک رنگ غالب باشد و آن را با دو رنگ دیگر تزئین و تقویت کنید.
طرح رنگی چهارگانه
در طرح رنگ چهارگانه یا مکمل دوتایی از ۴ رنگ در کنارهم استفاده میشود که دو به دو مکمل یکدیگر هستند. برای مثال، آبی و نارنجی با زرد و بنفش جفت میشوند. متعادل کردن این طرح رنگی سخت تر از همه است چرا که تنوع رنگی آن بیشتر از دیگر طرح هاست و اگر هر چهار رنگ را در مقادیر مساوی استفاده کنید طرح دکوراسیون شما ظاهری نامتعادل خواهد داشت، بنابراین یک رنگ را به عنوان رنگ غالب انتخاب کنید و بقیه را در مقادیر کم وارد کنید یا این که هر چهار رنگ را در طیفهای ملایم انتخاب کنید. از استفاه از هر چهار رنگ در حالت خالص رنگی و در مقادیر مساوی خودداری کنید.
سه قانونی که همیشه باید در مبانی نظریه رنگ ها به خاطر بسپارید
- بیش از یک رنگ در یک دکوراسیون اتاق ممکن است خوب باشد اما در نظر داشته باشید که تعداد رنگ ها حداکثر باید سه تا باشند و اگر دو رنگ شاد و خیره کننده انتخاب کردید سومی را باید ملایم و خنثی انتخاب کنید تا برای چشم آزاردهنده نباشد.
- هنگام انتخاب رنگ ها ابتدا با انتخاب خیره کننده ترین رنگها کار خود را آغاز کنید و سپس دیگر رنگ ها را انتخاب کنید.
- نترسید! رنگها دائمی نیستند و همیشه میتوانید آن ها را تغییر دهید
البته این ها، تنها استفاده های نظریه رنگ نیستند. رنگ ها و ترکیباتشان اغلب در زندگی ما کاربرد دارند و دانستن این اصول شما را در انتخاب طرح رنگی که نه تنها برای شما بلکه برای دیگران نیز زیبا باشد کمک می کند.